Κόκορας κρασάτος μερακλίδικος με χυλοπίτες

Υλικά
4-5 άτομα
1 κόκορας
1 ποτήρι νερού καλό κόκκινο κρασάκι
3 μεγάλες ντομάτες ή κονκασέ
2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι για στιφάδο (ή ένα μικρο κρεμμύδι ολόκληρο)
ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
2 γαρύφαλλα
1 μικρό ξυλάκι κανέλας
3-4 κόκκους μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
500 gr χυλοπίτες
αλάτι.πιπέρι
παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι

Οδηγίες
25 Minutes
Πλένουμε τον κόκορα και τον κόβουμε σε μερίδες.

Στραγγίζουμε καλά τα κομμάτια και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και δυνατή φωτιά. Γυρίζουμε τα κομμάτια του κόκορα με λαβίδα να ροδίσει και από τις δυο πλευρές.

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε 2-3 κουταλιές λάδι και σιγανή φωτιά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο.

Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κομμάτια του κόκκορα μαζί με το λάδι που τηγανίσαμε (αφού πρώτα το σουρώσουμε) και το ολόκληρο κρεμμύδι στο οποίο έχουμε καρφώσει τα δυο γαρύφαλλα. Τα γυρνάμε για λίγο όλα μαζί.

Αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με το κρασάκι και αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον πελτέ και τα μυρωδικά. Ρίχνουμε καυτό νερό ώστε να καλυφτεί το φαγητό.

Σιγοβράζουμε τον κόκορα μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μελώσει η σάλτσα.

Όταν ο κόκορας έχει μαλακώσει και έχει γίνει βγάζουμε τα κομμάτια του κρέατος από την κατσαρόλα και προσθέτουμε όσο ζεστό νερό χρειάζεται ώστε να βράσουν οι χυλοπίτες. Μόλις το νερό αρχίσει να παίρνει βράση ρίχνουμε τις χυλοπίτες για 10 λεπτά περίπου.

Κατόπιν σε μικρά γιουβετσάκια ή σε ένα μεγάλο πυρέξ βάζουμε τις χυλοπίτες με όλο το ζουμί και τα κομμάτια του κόκκορα.Τα ψήνουμε για 25 λεπτά στους 200c βαθμούς και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με μπόλικο κεφαλοτύρι!!!