Για να πετύχει το γλυκό πρέπει να προσέξουμε να διαλέξουμε ένα χοντρόφλουδο καρπούζι. Επίσης, θα χρειαστούμε και μία κουταλιά ασβέστη για να μας το κάνει τραγανό. Χωρίς αυτόν θα γίνει μαρμελάδα.
Υλικά:
3 κιλά καρπούζι
1 κιλό ζάχαρη
400 γρ. νερό
100 γρ. γλυκόζη
χυμό από ½ λεμόνι
φύλλα αρμπαρόριζας
Παρασκευή:
Κόβουμε το καρπούζι σε ισομερή κομμάτια. Αφαιρούμε την φλούδα και κρατάμε μόνο το άσπρο μέρος.Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό να πάρουν μία βράση και αποσύρουμε.
Σε μία λεκάνη διαλύουμε τον ασβέστη σε νερό και ρίχνουμε τις φλούδες μέσα για 2 ώρες περίπου. Ξεπλένετε πολύ καλά με νερό αρκετές φορές και βάζετε να βράσουν για 20’ περίπου λεπτά σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη και το νερό.
Την επόμενη μέρα ξαναβάζετε το καρπούζι στη φωτιά μαζί με τη γλυκόζη, το χυμό λεμόνι, τις βανίλιες και την αρμπαρόριζα. Βράζετε για 20’ περίπου και αποσύρετε. Το τελειώνετε την επόμενη μέρα βράζοντάς το μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αφού κρυώσει καλά τοποθετείτε το γλυκό σε βάζα.