Λατρεμένο φαγητό των παιδιών και πιο υγιεινό σε σχέση με την σκόνη πατάτας που κυκλοφορεί στο εμπόριο. Εύκολο φαγητό που είναι κατάλληλο συνοδευτικό για όλα τα κρεατικά.
Υλικά που θα χρειαστείς
Πατάτες
γάλα φρέσκο ή και εβαπορέ
αλάτι
μοσχοκάρυδο ή κάρδαμο
βούτυρο
Εκτέλεση
Βράζω καθαρισμένες πατάτες σε χοντροκομμένα κομμάτια. Όταν έχουν μισοβράσει, σουρώνω το νερό (και αφού κρυώσει το ρίχνω στα φυτά, το ίδιο κάνω και με το νερό ζυμαρικών ή λαχανικών, χωρίς αλάτι βέβαια) και στην κατσαρόλα ρίχνω γάλα να σκεπάσει τις πατάτες και συνεχίζω το βράσιμο σε σιγανή φωτιά.
Μόλις πιούν το γάλα και μαλακώσουν ώστε να λιώνουν, τις λιώνω με την πρέσα του πουρέ (δε μας πειράζουν τα κομματάκια που μένουν) και στη συνέχεια αρχίζω και ανακατεύω το μίγμα με σύρμα σε πολύ σιγανή φωτιά (στο 3) προσθέτοντας και γάλα αν είναι πολύ πηχτό. Με τον τρόπο αυτό παίρνει αέρα, φουσκώνει και γίνεται αέρινος ενώ η γεύση είναι πλούσια από το πολύ γάλα που έχουν απορροφήσει οι πατάτες.
Ρίχνω αλάτι κατά βούληση και ή α)τρίβω μοσχοκάρυδο, ή β) σπάω κάψες κάρδαμου και ρίχνω τα σποράκια κοπανισμένα ή γ) μισοσπάω σπόρους κύμινου και τους ρίχνω μέσα. Οι σπόροι κύμινου έχουν πιο ραφινάτο και διαφορετικό άρωμα από τη σκόνη και τους χρησιμοποιώ πιο πολύ. Επίσης προτιμώ και έχω, αντί για μύλο για τα μπαχαρικά μου, ένα μικρό γουδάκι όπου κοπανώ ή τρίβω τα σπόρια όσο θέλω. Είναι καλύτερα!