Ένα νόστιμο και νηστίσιμο φαγητό στην λογική από το γιουβέτσι.
Υλικά:
1 κιλό σουπιές, καθαρισμένες, κομμένες σε κομμάτια
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
ένα ποτήρι κρασί άσπρο
1 κουτί ντομάτα στον τρίφτη
300 γρ. κριθαράκι μέτριο
ρίγανη
λαδι (μπόλικο)
αλάτι
πιπέρι
Παρασκευή:
Σε μια ρηχή κατσαρόλα βάζουμε λάδι, σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει. Σοτάρουμε τις σουπιές για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αλλάξει πάρει λίγο χρώμα η σουπιά.
Μετά προσθέτουμε το αλατοπίπερο και το κρεμύδι.
Μόλις μειωθούν τα υγρά, σβήνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε 1 – 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε την ντομάτα και τη ρίγανη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε ζεστό νερό, τόσο όσο να καλύπτει καλά τις σουπιές.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 25 - 30 λεπτά μέχρι είναι σχεδόν έτοιμες οι σουπιές.
Μόλις είναι έτοιμες, ρίχνουμε το κριθαράκι και 1 κουτ. γλυκού αλάτι.
Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, ή μέχρι να βράσει το κριθαράκι όπως μας αρέσει.
Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.