Πως να μαγειρέψετε το ρύζι για να μην παχαίνει!

Το ρύζι είναι ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά. Κυρίως δε στις ασιατικές χώρες, το ρύζι είναι καθημερινή τροφή όπως είναι στις δυτικές το ψωμί. Μάλιστα, μία βασική διατροφή με κρέας, ψάρι κτλ. θεωρείται ελλιπής χωρίς το συνδυασμό του ρυζιού.

Ωστόσο, η συχνή κατανάλωση λευκού ρυζιού δεν μας κάνει καλό, κυρίως επειδή παχαίνει και αυξάνει τον κίνδυνο του διαβήτη. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο λευκό ρύζι έχει περίπου 200 θερμίδες στη μορφή αμύλου που μετατρέπεται σε ζάχαρη και σε σωματικό λίπος στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες στο κολέγιο των Χημικών Επιστημών στη Σρι Λάνκα, τα νέα είναι ευχάριστα, καθώς κατέληξαν σε έναν εντελώς νέο τρόπο για να μαγειρέψουν το ρύζι που μειώνει τις θερμίδες κατά περίπου 50 % , μαζί με μερικά άλλα οφέλη για την υγεία. Η μέθοδος αυτή είναι ουσιαστικά ένας απλός χειρισμός της χημείας που περιλαμβάνει μερικά απλά βήματα .

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ρύζι μαγειρεύεται κανονικά αλλά όταν το νερό έρθει σε σημείο βρασμού προσθέτουν λάδι καρύδας πριν από την προσθήκη του ακατέργαστου ρυζιού στο δοχείο μαγειρέματος . Το έλαιο καρύδας είναι περίπου το 3% του βάρους του ρυζιού που ετοιμάζεται . Μετά το ρύζι αφήνεται να κρυώσει στο ψυγείο για περίπου 12 ώρες .

Σύμφωνα με τον καθηγητή που επέβλεπε την έρευνα, το λάδι αλλάζει την αρχιτεκτονική του αμύλου του ρυζιού και η ψύξη ευνοεί τη μετατροπή των αμύλων . Ως αποτέλεσμα, μπορούμε να έχουμε μια πιο υγιεινή εκδοχή του ρυζιού , όταν αυτό ζεσταθεί ξανά . Οι ερευνητές είναι σε θέση να μειώσουν 10 έως 12 τοις εκατό των θερμίδων στο ρύζι με αυτόν τον τρόπο . Ωστόσο, με καλύτερες ποικιλίες ρυζιού αναμένουν να μειώσουν το 50 με 60 % των θερμίδων.