Πεντανόστημες σαρδέλες σαβόρο!

Πολλά ψάρια, όπως ο γαύρος η μαρίδα και άλλα, μαγειρεύονται από παλιά με αυτόν τον τρόπο στα νησιά, καθώς με το ξίδι διατηρούνταν για πολύ καιρό, ακόμα και όταν δεν υπήρχαν ψυγεία.

ΜΕΡΙΔΕΣ: 3
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 15 ΛΕΠΤΑ

Yλικά
500 γρ. σαρδέλες καθαρισμένες
1/4 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
1 φλιτζ. τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι, πιπέρι
για το σαβόρο
½ φλιτζ. τσαγ. κρασί λευκό
1/4 φλιτζ. τσαγ. σταφίδες μαύρες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
2 δαφνόφυλλα
2 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε λεπτές φέτες
3-4 κ.σ. ξίδι
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. δεντρολίβανο φρέσκο

Eκτέλεση

Πρώτα ετοιμάζουμε το σαβόρο: μουλιάζουμε τις σταφίδες στο κρασί μέχρι να μαλακώσουν. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Όταν χρυσίσουν, προσθέτουμε το κύμινο, το σκόρδο και τη δάφνη. Σβήνουμε ρίχνοντας το κρασί μαζί με τις σταφίδες στο τηγάνι. Ανακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μειωθεί το κρασί. Βάζουμε στο τηγάνι το δεντρολίβανο, προσθέτουμε το ξίδι και μαγειρεύουμε το σαβόρο για λίγο ακόμη, πριν αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Στεγνώνουμε καλά τις σαρδέλες. Γεμίζουμε ένα πιάτο με αλεύρι, το αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε τηγάνι, αλευρώνουμε ελαφρά τις σαρδέλες και τις τηγανίζουμε για 2 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά. Αφήνουμε τις σαρδέλες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να φύγει το περιττό λάδι και μετά τις μεταφέρουμε σε βαθύ σκεύος. Καλύπτουμε εναλλάξ με τη σάλτσα σαβόρο τα ψάρια και τα αφήνουμε να μείνουν έτσι για λίγες ώρες, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις.