Μια από τις παραδόσεις του τόπου μας, είναι οι πίτες. Ετοιμάστε λοιπόν μια εύκολη και νόστιμη κιμαδόπιτα. Συνδυάζοντάς την με μία ωραία σαλάτα, είναι κατάλληλη και για κυρίως πιάτο.
Υλικά
• 2 μέτρια κρεμμύδια ή 1 μεγάλο
• 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
• 3 μέτρια πράσσα σε ροδέλες βρασμένα για 8 λεπτά και στραγγισμένα
• 700 γρ. κιμά (μισό χοιρινό, μισό μοσχαρίσιο)
• 100 γρ. λευκό κρασί
• αλάτι πιπέρι μπούκοβο
• 1 ντομάτα τριμμένη
• 1 κ. σoύπας πελτέ
• 1 ζωμό βοδινού σε κύβο
• 2 αυγά
• 350 γρ. φέτα
• 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
• 2 παξιμάδια ή ντακάκια τριμμένα (Αντί για φρυγανιά)
• 1 πακέτο φύλλα χωριάτικα (600 - 700 γρ. συνολικό βάρος)
• ελαιόλαδο για φύλλα και για σοτάρισμα
• 1 αυγό για επάλειψη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί και προσθέτουμε τα βρασμένα πράσα. Μόλις μαραθούν και αυτά και φύγει το ζουμί τους, προσθέτουμε και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
Σε ένα άλλο τηγάνι, σοτάρουμε τον κιμά με λίγο ελαιόλαδο, χωρίς να ανακατεύουμε συχνά για να μην βγάλει τα ζουμιά του, αλλά να ψηθεί και να είναι στεγνός, ίσως, αυτό χρειαστεί να γίνει σε 2 δόσεις. Μόλις ετοιμαστεί ο κιμάς τον ρίχνουμε στο τηγάνι με τα πράσα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε 2 κ. γλυκού αλάτι, μπόλικο πιπέρι και 1 κ. γλυκού μπούκοβο. Βάζουμε και τον πελτέ και αφήνουμε να βγάλει τα αρώματά του. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί και στο τέλος προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και το κύβο μας (ζωμό βοδινου) και αφήνουμε τη γέμιση να πιει τα υγρά της. Μόλις είναι έτοιμο το μείγμα, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ρίχνουμε τα 2 αυγά χτυπημένα, την φέτα που έχουμε σπάσει με τα χέρια μας σε μικρά κομμάτια και τη γραβιέρα.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι 30 εκ στρογγυλό και απλώνουμε το ένα χωριάτικο φύλλο. Ρίχνουμε από πάνω του το ένα τριμμένο παξιμάδι. Προσθέτουμε όλη τη γέμιση και από πάνω της ρίχνουμε το υπόλοιπο τριμμένο παξιμάδι. Σκεπάζουμε την πίτα μας με το δεύτερο χωριάτικο φύλλο και αλείφουμε με το αυγό, το οποίο το έχουμε αραιώσει με λίγο νεράκι. Κατεβάζουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε την πίτα μας στην πάνω σχάρα για 50 - 60 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε… καλή σας όρεξη.