Είναι μια πολύ νόστιμη εναλλακτική πρόταση χωρία αυγά και βούτυρο για τις δύσκολες μέρες της νηστείας.
Υλικά:
1 φλιτζάνι ζάχαρη
3/4 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
1,5 κ. σούπας ξίδι
1,5 κ. σούπας κονιάκ
1 βανίλια
ελάχιστο αλάτι
ξύσμα 2 πορτοκαλιών
2/3 φλιτζανιού χυμό πορτοκαλιού
1 κ. γλυκού μαγειρική σόδα
1 φλιτζάνι νερό
0.5 φλιτζάνι Κακάο
3 φλιτζάνια Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις
3 κ. γλυκού Μπέικιν Πάουντερ
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε ανακατεύοντας καλά με ένα κουτάλι το λαδάκι, τη ζάχαρη, το κονιάκ, ξύσμα από δύο πορτοκάλια, μια πρέζα αλάτι και φυσικά τη βανίλια. Προσοχή να λιώσει καλά η ζάχαρη. Μετά προσθέτουμε το χυμό, στον οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα. Η σόδα στο χυμό θα αφρίσει και θα χυθεί, οπότε μια καλή πρακτική είναι να κάνετε τη διαδικασία πάνω από το δοχείο με το μείγμα. Επόμενο υλικό, το νερό.
Στη συνέχεια ανακατεύουμε με το κουτάλι το κοσκινισμένο κακάο, με το baking power και το αλεύρι. Δεν το δουλεύουμε πολλή ώρα.
Μπορείτε να το ψήσετε είτε σε μακρόστενη φόρμα είτε σε ατομικά φορμάκια. Εγώ προτιμώ τα ατομικά σιλικόνης.
Θέλει 20 λεπτά για τα φορμάκια ή μισή ώρα για μια μεγάλη φόρμα, στους 150 βαθμούς στον αέρα. Πάντα ισχύει η τεχνική με την οδοντογλυφίδα για να ελέγξουμε αν έχει ψηθεί.
Μπορείτε αν θέλετε να πασπαλίσετε με λιωμένη κουβερτούρα.