Μουσακάς για χορτοφάγους

Φτιάξε το πιο αγαπημένο φαγητό των Ελλήνων «οικολογικά» για να ευχαριστήσεις και αυτούς που δεν τρώνε κρέας είτε από άποψη, είτε από κάποια αλλεργία.

Υλικά για 4 άτομα

Για τη σάλτσα

2 κρεμμύδια
2 καρότα
300 γρ. τόφου
4 κ.σ. ελαιόλαδο
4 κ.σ. ξύδι
300 γρ. βρασμένες φακές
10 κ.σ. ντοματοπολτό

Για τη στρώση

4 μελιτζάνες
για τη μπεσαμέλ
200 ml μπεσαμέλ ρυζιού
4 κ.σ. νιφάδες μαγιάς
150 γρ. τυρί

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα, σωτάρουμε τα λαχανικά στο λάδι. Ψιλοκόβουμε το τόφου και στραγγίζουμε τις φακές. Ρίχνουμε στα λαχανικά το τόφου με το ξύδι και αφήνουμε να ψηθεί για 5″. Ρίχνουμε τις φακές, τον ντοματοπολτό και το νερό, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 20″.

Για την μπεσαμέλ, χτυπάμε τη μπεσαμέλ ρυζιού με τις νυφάδες μαγιάς και το τυρί.
Κόβουμε τις μειτζάνες σε πάχος 1 cm. Ρίχνουμε τη μισή σάλτσα σε αντικολλητικό σκεύος. Από πάνω βάζουμε τις μισές μελιτζάνες και μετά κάνουμε άλλη μια στρώση με την υπόλοιπη σάλτσα και τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Ύστερα περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ. Ψήνουμε για μια ώρα στους 200 βαθμούς ώσπου να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.

Η οικολογική εκδοχή της συνταγής θα ξετρελάνει ακόμα και τους πιο «φανατικούς» του κρέατος.

Tags: