Μαρμελάδα φράουλα!

Ήρθε η εποχή του χρόνου που οι φράουλες είναι φτηνές και νόστιμες και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να στοκάρουμε μαρμελάδες για να έχουμε αυτή την υπέροχη γεύση τους στο πιάτο μας όλο το χρόνο. Μην το φοβάστε, είναι πολύ εύκολη διαδικασία και το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από οποιαδήποτε συσκευασμένη μαρμελάδα, τόσο ποιοτικά όσο και γευστικά.

Υλικά:
2 κιλά φράουλες
1,5 κιλό ζάχαρη
χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι

Παρασκευή:
Πλένουμε καλά τις φράουλες και αφαιρούμε τα κοτσάνια. Τις κόβετε στα δύο ή στα 4, όπως θέλουμε. Αν δεν μας αρέσουν καθόλου και τα κομμάτια, τις τρίβουμε ελαφρά στον τρίφτη ή τις λιώνουμε με τα χέρια μας. Προσθέτετε από πάνω τη ζάχαρη, τις ανακατεύουμε και τις αφήνετε έτσι για 4-5 ώρες.

Στη συνέχεια, βράζουμε τις φράουλες για 15 περίπου λεπτά. Τις κατεβάζουμε από τη φωτιά για 2 περίπου ώρες. Τις ξαναβάζουμε στη φωτιά και ξαναβράζουν για 20 λεπτά ακόμη, σε χαμηλή φωτιά.

Η μαρμελάδα είναι έτοιμη αν κολλάει ελαφρά στο κουτάλι αλλά να έχει τα υγρά της. Τότε ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε για 2-3 ακόμα λεπτά. Αν θέλετε, μαζί με το λεμόνι μπορείτε να βάλετε και βανίλια, παίρνει άρωμα και γεύση η μαρμελάδα έτσι.

Όσο είναι η μαρμελάδα ζεστή, τη μοιράζουμε αμέσως σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα. Τα αποστειρώνουμε βράζοντάς τα για 20 λεπτά. Γεμίζουμε κάθε βαζάκι μέχρι το χείλος. Σφραγίζουμε καλά με το καπάκι και τα γυρνάμε ανάποδα (με το καπάκι προς τα κάτω). Τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν, έως και μία μέρα.

Μετά τα αποθηκεύουμε όπως θέλουμε.