Μαρμελάδα μούσμουλο

Σπιτική, παραδοσιακή μαρμελάδα μούσμουλο για όλη την οικογένεια. Βάλτε στην καθημερινότητα σας υγιεινές τροφές.

Υλικά που θα χρειαστείτε

• 1 κιλό μούσμουλα (καθαρισμένα, μόνο η σάρκα τους)
• 800 γρ. ζάχαρη (μπορείτε και λιγότερη)
• 2 πράσινα μήλα
• 2 λεμόνια (φροντίστε να είναι χωρίς επικαλύψεις από κερί ή γυαλιστικά)
• μία (ή και δύο, ανάλογα με τα γούστα) κ.γ. κανέλλα σε σκόνη
• νερό (1 ποτήρι νερού, ίσως και λίγο περισσότερο)

Εκτέλεση

Με λίγη δόση υπομονής αλλά κυρίως αγάπης, ξεφλουδίζουμε τα μούσμουλά μας, τα κόβουμε στη μέση, βγάζουμε τα κουκούτσια και κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, σιγοβράζουμε για 45 λεπτά τα μούσμουλα, το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού.

Όταν τα μούσμουλά μας γίνουν αρκετά μαλακά, με μια τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι, που καλό είναι να το στερεώσουμε στην κατσαρόλα(για να πάνε τα υγρά πάλι σε αυτή)και τα πατικώνουμε με ένα πιρούνι. Προτιμώ να γεύομαι τη σάρκα από τα μούσμουλα και να μην τα πολτοποιήσω στο multi. Τα ξαναβάζω στην κατσαρόλα, προσθέτω την κανέλα και τη βανίλια, βάζω σε μέτρια φωτιά αυτή τη φορά (για να δέσει η μαρμελάδα)και αφήνω για 15 λεπτά , ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μην μας κολλήσει η μαρμελάδα στον πάτο της κατσαρόλας!

Τεστ για να δείτε ότι είναι έτοιμο: παίρνετε λίγο από την μαρμελάδα σας, τη βάζετε σε ένα πιατάκι και στο ψυγείο για 1 λεπτό. Αν το σιρόπι δεν κουνιέται όταν γέρνετε το πιατάκι ή κουνιέται λίγο, τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη.

Tags: