Υλικά
500γρ.βίδες, πέννες, ή άλλο κοντό ζυμαρικό της επιλογής σας
2 κονσέρβες τόνο καπνιστό σε λάδι
1 φλιτζανάκι του καφέ κρασί λευκό
ξύσμα από 1 λεμόνι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
20 ντοματίνια
15 ελιές
1 κουτ. σούπας κάπαρη
αλάτι, πιπέρι
φυλλαράκια φρέσκια ρίγανης ή βασιλικού
Εκτέλεση
Βάζετε τα ζυμαρικά να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό.
Τα στραγγίζετε και κρατάτε λίγο από το νερό.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα:
Στραγγίζετε πολύ καλά τον τόνο και τον σπάτε σε μέτρια κομμάτια.
Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε για 2-3 λεπτά το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί.
Προσθέτετε τα ντοματίνια και συνεχίζετε να σοτάρετε για λίγο ακόμη μέχρι να γυαλίσουν.
Ρίχνετε τον τόνο, ανακατεύετε, τις ελιές, την κάπαρη, σβήνετε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί, προσθέτετε το ξύσμα του λεμονιού.
Τα αφήνετε να πάρουν μια βράση και προσθέτετε τα ζυμαρικά που έχετε στραγγίξει μαζί με 2-3 κουτ. σούπας από το νερό που έχετε κρατήσει.
Ανακατεύετε καλά για μισό λεπτό σε δυνατή φωτιά και σερβίρετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης ή βασιλικού.