Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή να μαγειρέψουμε με φρέσκα λαχανικά που βρίσκουμε σε μεγάλη ποικιλία.
Το μπριάμ, δικαίως λέγεται και «τουρλού» μιας και συνδυάζει ότι λαχανικό τραβάει η όρεξή μας.
Υλικά:
3 μέτριες μελιτζάνες (κατά προτίμηση τσακώνικες)
5-6 κολοκυθάκια
3 μέτριες πατάτες
3 πράσινες πιπεριές
2 πιπεριές Φλωρίνης
10-15 φρέσκα φασολάκια (προαιρετικά)
4 ώριμες ντομάτες
2 μεγάλα κρεμμύδια
5 σκ. σκόρδο σε φετάκια
1 φλιτζ. τσ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 φλιτζ. τσ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Ανάβουμε το φούρνο στους 200°.
Καθαρίζουμε και πλένουμε όλα τα λαχανικά. Κόβουμε σε ομοιόμορφες φέτες τις πατάτες, τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τα κρεμμύδια. Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τις πιπεριές και στη μέση τα φασολάκια. Κόβουμε σε χοντρούς κύβους τις δύο ντομάτες και σε φέτες τις άλλες δύο (που κρατάμε για το τέλος).
Ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά με το μαϊντανό, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και το 1/3 του ελαιολάδου. Απλώνουμε σε σειρές τα λαχανικά σε πυρίμαχο σκεύος, έτσι ώστε η μία φέτα να μισοσκεπάζει την άλλη, φροντίζοντας να είναι μοιρασμένα τα κομμάτια της ντομάτας. Τακτοποιούμε από πάνω τις φέτες της ντομάτας, ρίχνουμε λίγο αλάτι και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Βάζουμε στο φούρνο και μετά από 20 λεπτά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°. Αφήνουμε να ψηθούν περίπου μιάμιση ώρα, ελέγχοντας ενδιάμεσα αν χρειάζονται λίγο νερό.