Γύρω από τη γρίπη υπάρχει σημαντική παραπληροφόρηση και έχει αναπτυχθεί σειρά λαθεμένων εντυπώσεων. Συμβουλές γνωστών και φίλων, δηλώσεις μετά βεβαιότητας από κάποιους που έκαναν αυτό ή εκείνο και έγιναν μέσα σε μια ώρα ‘’περδίκι’’, είναι συνηθισμένες. Παραθέτουμε μερικούς από τους πλέον διαδεδομένους μύθους για να γνωρίζετε και να αποφεύγετε τις κακοτοπιές.
Μύθος 1: έκανα εμβόλιο και μου προκάλεσε γρίπη.
Το εμβόλιο δεν προκαλεί γρίπη. Περιέχει απενεργοποιημένο ιό που έχει χάσει την παθογόνο του ικανότητα. Αν αρρωστήσατε μετά τον εμβολιασμό, αυτό επρόκειτο να συμβεί έτσι και αλλιώς. Βλέπετε η προστασία που θα δώσει το εμβόλιο θα εγκατασταθεί αφού περάσουν 1-2 εβδομάδες. Αν αρρωστήσατε λοιπόν, ήταν γιατί είχατε ήδη μολυνθεί από τον ιό.
Μύθος 2: οι υγιείς δεν χρειάζονται εμβόλιο γρίπης
Αν και η γενική οδηγία αφορά άτομα με χρόνιες παθήσεις, όλοι μπορεί να ωφεληθούν από το εμβόλιο. Πρόσφατα στοιχεία λένε ότι παιδιά από 6 μηνών έως 19 ετών , γυναίκες στην εγκυμοσύνη και κάθε ένας που είναι μεγαλύτερος από τα 49 πρέπει να εμβολιάζεται κάθε χρόνο. Όσοι εργάζονται στην υγεία πρέπει επίσης να εμβολιάζονται ώστε να μην μεταδώσουν γρίπη σε εξασθενημένους με τους οποίους έρχονται σε καθημερινή και στενή επαφή, ούτε βεβαίως να νοσήσουν οι ίδιοι.
Μύθος 3: Αν έκανες εμβόλιο δεν χρειάζεται να προσέξεις τίποτε άλλο
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις ακόμα, ειδικά σε εποχή έξαρσης και επιδημίας. Πλένε καλά τα χέρια σου, απόφυγε επαφή με όσους ήδη την έχουν, μην συμπαθείς τους κλειστούς χώρους, πάρε φάρμακα για ιούς αν υποπτεύεσαι πως ήδη ήλθες σε επαφή με αυτούς πριν εμβολιαστείς. Είναι επίσης πιθανό ότι ακόμα και ένας έγκαιρος εμβολιασμός, δεν αποκλείει εντελώς μια νόσηση. Αυτή όμως, αν συμβεί, θα είναι ελαφρά και χωρίς έντονα συμπτώματα, ενώ θα υποχωρήσει σύντομα.
Μύθος 4: Η γρίπη είναι σαν ένα κρυολόγημα
Μπορεί τα συμπτώματα να μοιάζουν αλλά η γρίπη είναι ικανή να σκοτώσει. Μόνο στην Αμερική 36.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από γρίπη κάθε χρόνο και 200.000 χρειάζεται να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο. Χρειάζεται προσοχή λοιπόν αφού δεν πρόκειται για απλό συνάχι.
Μύθος 5: Αν τη γρίπη ‘’την πήρες ελαφρά’’, δεν την μεταδίδεις.
Λάθος. Είναι γνωστό πως ένας στους τέσσερις από εκείνους που έχουν τον ιό της γρίπης, τον μεταφέρει και τον διασπείρει χωρίς να νοσεί. Ιδού γιατί ‘’κολλήσαμε’’ χωρίς κανένας γύρω μας να πάσχει εμφανώς. Σας είναι γνωστή εξάλλου η έκφραση ‘’δεν μπορώ να καταλάβω που στην ευχή την άρπαξα’’.
Μύθος 6: Το εμβόλιο δεν χρειάζεται να το κάνεις κάθε χρόνο γιατί σε καλύπτει περισσότερο καιρό.
Λάθος. Ο ιός της γρίπης είναι ικανός να κάνει μεταλλάξεις. Αλλάζει κάθε χρόνο και έτσι μπορεί να μας προσβάλει. Το εμβόλιο επομένως είναι απαραίτητο σε ετήσια βάση γιατί κατασκευάζεται στα εργαστήρια ώστε να στοχεύει σε νέα τροποποιημένα στελέχη, που προήλθαν από τα πιο συνήθη από τα ήδη υπάρχοντα.
Μύθος 7: κολλήσατε τη γρίπη γιατί δεν ντυθήκατε καλά στο κρύο, βγήκατε με βρεγμένα μαλλιά ή καθίσατε ‘’στο ρεύμα’’.
Ο μόνος τρόπος να κολλήσετε είναι η έκθεση σας στον ιό. Επειδή η συνήθης εποχή της γρίπης είναι ο χειμώνας με τα κρύα, πέρασε η εντύπωση ότι το κρύο είναι υπεύθυνο. Δεν υπάρχει εντούτοις σχέση.
Μύθος 8: Η γρίπη θέλει δίαιτα.
Δεν είναι αλήθεια. Χρειαζόσαστε περισσότερα υγρά, ιδίως όταν υπάρχει πυρετός, αλλά δεν υπάρχει λόγος για ειδική δίαιτα και μπορείτε να φάτε ότι θέλετε εφόσον δεν σας κόπηκε η όρεξη. Δεν ανεβάζουν τον πυρετό ‘’τα βαριά φαγητά’’ , ούτε καθυστερούν την ανάρρωση.
Μύθος 9: Οι σούπες και ειδικότερα η κοτόσουπα θα επιταχύνουν την ανάρρωση σας.
Τα ζεστά ροφήματα θα μαλακώσουν ένα πονεμένο και ξερό λαιμό ενώ θα δώσουν και τα απαραίτητα υγρά. Καμιά άλλη ειδική δράση δεν υπάρχει και ως εκ τούτου μην δίνετε σημασία σε διαδόσεις.
Μύθος 10: Αν η γρίπη έχει και υψηλό πυρετό χρειάζεται αντιβιοτικά.
Δεν είναι απλά μύθος, είναι έγκλημα. Τα αντιβιοτικά σας καλύπτουν μόνο για βακτηρίδια και όχι για ιούς. Αν τα συμπτώματα σας παρατείνονται, είναι έντονα και για ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα, μην πάρετε αντιβιοτικά αλλά συμβουλευτείτε το γιατρό. Σε μερικές περιπτώσεις μόνο, ίσως να χρειαστεί κάλυψη. Όχι για τον ιό ασφαλώς, αλλά για ενδεχόμενη επιμόλυνση από κάποιο μικρόβιο.