Γίγαντες

Σε όλους αρέσουν τα κλασσικά και παραδοσιακά φαγητά. Όχι αυτά τα νέα και εκσυγχρονισμένα, αλλά εκείνα που έφτιαχνε η μαμά και μύριζε νοστιμιά όλο το σπίτι. Έτσι είναι και αυτή η συνταγή. Παραδοσιακή και νόστιμη.
Και πιστέψτε μας, νοστιμότερους γίγαντες στο φούρνο δεν έχετε ξαναφτιάξει.

Υλικά

½ κιλού φασόλια «γίγαντες»
6 φρέσκες ντομάτες για σάλτσα
Λίγο χυμό ντομάτας ή 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
2 πιπεριές «χρωματιστές» - πορτοκαλί, κίτρινη ή κόκκινη [χρωματικά εδώ ταιριάζει η κόκκινη]
4 μεγάλα κρεμμύδια
4-5 φυλλαράκια δάφνη
6 σπυριά μπαχάρι ολόκληρο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
Λίγο νεράκι
Ελάχιστο μαϊντανό
Προαιρετικά: μπούκοβο ή κόκκινη καυτερή πάπρικα

Εκτέλεση:

• Καθαρίζουμε και πλένουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό την προηγούμενη νύχτα «να φουσκώσουν»
• Την ημέρα που θα τα μαγειρέψουμε, πρώτα τα ξεζουμίζουμε.
• Σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα φασόλια και μετά από 5 λεπτά τα σουρώνουμε και πετάμε το νερό.
• Σε καθαρό νερό βράζουμε περίπου 1 ώρα (σε χύτρα 30 λεπτά)
• Σε ταψί μεσαίου μεγέθους, βάζουμε λίγο λάδι στον πάτο να τον καλύψει
• Κόβουμε τα καθαρισμένα και πλυμένα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες, καλύπτουμε όλο τον πάτο του ταψιού.
• Πασπαλίζουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.
• Κόβουμε ροδέλες τις πιπεριές. Βάζουμε μερικές ακριβώς πάνω από τα κρεμμύδια.
• Ρίχνουμε με σουρωτή κουτάλα τα βρασμένα φασόλια, και ανάμεσά τους φροντίζουμε να βάλουμε τα μπαχάρια και τα φυλλαράκια της δάφνης
• Από πάνω τους στρώνουμε τις ροδέλες πιπεριάς που μας έχουν περισσέψει από πριν.
• Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη [του κρεμμυδιού], και σε μπολ ανακατεύουμε το χυμό τους, με τον έτοιμο χυμό ντομάτας ή τον πελτέ, το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι μας.
• Με την σάλτσα αυτή περιχύνουμε παντού το ταψί μας.
• Προσθέτουμε λίγο νεράκι χλιαρό. Να σκεπάζει καλά τα υλικά μας.
• Τον μαϊντανό, που θα τον έχουμε πλυμένο και ψιλοκομμένο, θα τον προσθέσουμε αφού βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο.
• Ψήνουμε στους 180°. Θα απαιτηθεί μία ώρα και πλέον. Εξαρτάται από την ποιότητα των «γιγάντων».
• Σε όλη την διάρκεια του ψησίματος δεν ανακατεύουμε. Αν πρέπει να το κάνουμε, φροντίζουμε να μην έρθουν στην επιφάνεια τα κρεμμύδια, επειδή θα καούν και θα πικρίσουν!
• Παρακολουθούμε όμως να μην μας στεγνώσει το φαγητό.
• Αν χρειαστεί προσθέτουμε χλιαρό νερό.

Tags: