Ποιος είπε πως τα νηστίσιμα γλυκά δεν είναι νόστιμα; Εμείς είμαστε εδώ για να αποδείξουμε το αντίθετο. Σήμερα θα δούμε μια συνταγή για αχλαδόπιτα.
Υλικά για τη ζύμη:
2 κούπες αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
3/4 της κούπας φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1/2 κούπα λάδι
1 κ.γ. baking powder
1 κ.γ. κανέλα
1 γρ βανίλια σε σκόνη ή 1-2 σταγόνες εκχύλισμα
1 πρέζα αλάτι
Υλικά για τη γέμιση:
7 αχλάδια καθαρισμένα και κομμένα σε
1 κούπα καστανή ζάχαρη
χυμό από μισό λεμόνι
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
Παρασκευή:
Αρχικά, για την ζύμη, αναμιγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη κανέλα, το baking powder και το αλάτι. Κάνουμε στο κέντρο μια λακκουβίτσα και ρίχνουμε το λάδι. Δουλεύουμε το μείγμα με τα δάχτυλα ώστε το αλεύρι να απορροφήσει όλο το λάδι και να γίνει σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και ζυμώνουμε πετυχαίνοντας μια ζύμη μαλακιά και αφράτη. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε λίγο χυμό ακόμα.
Για την γέμιση, ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα τα κομματάκια αχλαδιού μαζί με το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να σωθούν τελείως τα υγρά.
Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε δύο φύλλα. Παίρνουμε ένα ταψί και στρώνουμε στο πάτο πρώτα το ένα φύλλο. Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε με σπάτουλα. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και χαράσσουμε τη ζύμη με μαχαίρι. Αλείφουμε με λίγο λάδι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίπου 45 λεπτά.