Τα αγγλικά ήταν κάποτε η γλώσσα του λαού, ενώ η Αγγλική αριστοκρατία μιλούσε γαλλικά

Παρά την αυστηρότητα με την οποία κάποιοι σύγχρονοι αγγλόφωνοι επιτίθενται στις «λάθος» χρήσεις της γλώσσας, τα αγγλικά κάποτε άνηκαν στο λαό.

Στα πρώτα χρόνια της, τη γλώσσα μιλούσαν κυρίως οι «κοινοί», ενώ τα αγγλικά δικαστήρια και η αριστοκρατία ως επί το πλείστον μιλούσε στα γαλλικά. Αυτό οφείλεται στη νορμανδική εισβολή του 1066 και προκάλεσε χρόνια διαίρεσης μεταξύ των «κυρίων» που είχαν υιοθετήσει τα αγγλο-νορμανδικά γαλλικά και αυτών που μιλούσαν μόνο αγγλικά. Ακόμη και ο φημισμένος βασιλιάς Richard the Lionheart (Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος), προσφωνούνταν από τους συγχρόνους του ως Richard "Coeur de Lion".

Για μπερδέψουμε περισσότερο τις προκαταλήψεις σας σχετικά με την αγγλική γλώσσα, η «βρετανική προφορά» δημιουργήθηκε στην πραγματικότητα μετά από τον επαναστατικό πόλεμο, που σημαίνει πως οι σύγχρονοι Αμερικανοί ακούγονται περισσότερο σαν τους αποίκους και τους Βρετανούς στρατιώτες του 18ου αιώνα, απ' ότι οι σύγχρονοι Βρετανοί.

Φυσικά, οι προφορές διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό ανά περιοχή, αλλά τα "αγγλικά του BBC" ή του δημοσίου σχολείου (τα οποία ακούγονται σαν τον Austin Powers) δεν υπήρχαν μέχρι τον 19ο αιώνα και υιοθετήθηκαν αρχικά από τους ανθρώπους που ήθελαν να ακούγονται ιδιαίτεροι.