Στιφάδο Κουνουπιδιού

Υλικά

1 λεμόνι
ελαιόλαδο
1 βολβός σκόρδου
2 κόκκινα κρεμμύδια
10 μαύρες ελιές
300 g πατάτες
ένα μάτσο φρέσκια ρίγανη, (15g)
10 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 κεφαλή κουνουπιδιού, ιδανικά με φύλλα (800g)
200 g φρέσκα ή κατεψυγμένα μπιζέλια ή κουκιά

Εκτέλεση

1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200ºC αέρα.
2. Χρησιμοποιήστε έναν αποφλοιωτή για να αφαιρέσετε το ξύσμα του λεμονιού σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και, στη συνέχεια, προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας λάδι και το σκόρδο.
3. Ξεφλουδίστε και τεμαχίστε τα κρεμμύδια και χωρίστε τα σε πέταλα, βγάλτε τα κουκούτσια απο τις ελιές και κόψτε τις πατάτες πάχους 1cm. Προσθέστε στο τηγάνι, διαλέξτε τα φύλλα ρίγανης και μαγειρέψτε για 5 λεπτά, ή μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει και να χρωματίζεται.
4. Κόψτε στα τέσσερα και προσθέστε τις ντομάτες, στη συνέχεια ρίξτε θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι.
5. Ρίξτε 500 ml νερό στο τηγάνι και βράστε, ανακατεύοντας καλά και ξύνοντας τυχόν κολλώδη κομμάτια από το κάτω μέρος.
6. Απορρίψτε μόνο τα χοντρά εξωτερικά φύλλα από το κουνουπίδι και, στη συνέχεια, κόψτε έναν σταυρό στον μίσχο και σπρώξτε το μέχρι το κάτω μέρος του τηγανιού.
7. Περιχύνουμε με 1 κουταλιά της σούπας λάδι, σκεπάζουμε και μετά βάζουμε στο φούρνο για 1 ώρα, ή μέχρι να ροδίσουν και να καραμελωθούν.
8. Αφαιρέστε το κουνουπίδι σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και διαλέξτε το βολβό σκόρδου, στη συνέχεια τοποθετήστε το τηγάνι πίσω σε μέτρια φωτιά στην εστία, ανακατέψτε τα μπιζέλια ή τα κουκιά και σιγοβράστε για 5 λεπτά.
9. Πιέστε προσεκτικά όλο το σκόρδο και ανακατέψτε ξανά στο τηγάνι. Δοκιμάστε και τροποποιήστε το καρύκευμα, αν χρειαστεί, ρίξτε το πάνω από το κουνουπίδι και τελειώστε με μια καλή ποσότητα χυμού λεμονιού.

Συμβουλές

Όταν προσθέτετε τα μπιζέλια ή τα κουκιά, αυτή είναι η ευκαιρία σας να προσθέσετε επιπλέον χόρτα γρήγορου μαγειρέματος, όπως σπανάκι, σπαράγγια, μπρόκολο - αυτό θα ανυψώσει το πιάτο και θα αντανακλά πραγματικά τις εποχές.