Ο Κρόκος Κοζάνης θεωρείται ελιξίριο ζωής! Ξέρετε γιατί;

Ο κρόκος Κοζάνης ή σαφράν ή και σαφράνι, είναι ένα μοναδικό προϊόν. Είναι ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά, ενώ χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως ελιξίριο μακροζωίας χάρη στις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Ο κρόκος περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C και λυκοπένιο, το οποίο είναι γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση, ενώ τα καροτενοιειδή που εμπεριέχει καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, συμβάλλοντας στην αντικαρκινική δράση και την αντιγήρανση. Βελτιώνει επίσης την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη ενώ έχει βρεθεί ότι έχει και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.

Μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση ακόμα και της κατάθλιψης. Δεν το λέμε εμείς, το λένε έρευνες. Σε ασθενείς με ήπια κατάθλιψη στους οποίους χορηγήθηκαν 30 mg σαφράν την ημέρα επί έναν μήνα, παρατηρήθηκε βελτίωση της διάθεσής τους.

Και οι ωφέλειες του δεν σταματούν εδώ. Χρησιμοποιείται τέλος ως αντισπασμωδικό για τους πόνους στο στομάχι, έχει αντιθρομβωτικές ιδιότητες προστατεύοντας τη καρδιά από τις καρδιαγγειακές παθήσεις και συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης.

Και τέλος και επίσης σημαντικό, είναι πολύ αρωματικό και δίνει τέλεια γεύση στο φαγητό μας!