Με το ένα πόδι στο ταμείο διάσωσης και η Ισπανία

Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η Μαδρίτη μπορεί να χρειαστεί οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση όχι μόνο για τις ισπανικές τράπεζες αλλά και για ολόκληρη την οικονομία της χώρας. Οι φήμες πληθαίνουν καθώς ο Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ στις 6 Σεπτεμβρίου.
Οπως άφησε να εννοηθεί ο επίτροπος της ΕΕ για Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, η Μαδρίτη εξετάζει να ζητήσει συνολική βοήθεια.
Η ισπανική κυβέρνηση έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για το θέμα αυτό, αλλά δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση, είπε ο Ρεν και πρόσθεσε ότι «είμαστε (η ΕΕ) έτοιμοι να παρέμβουμε αν υπάρξει αίτημα».
Λίγο νωρίτερα ο Ραχόι είχε αναφέρει ότι μπορεί να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράσει κρατικά ομόλογα της χώρας αν οι όροι «είναι λογικοί».
Η Μαδρίτη περιμένει τώρα να καθοριστούν οι όροι με τους οποίους μια χώρα θα μπορεί να ζητά από την ΕΚΤ να παρεμβαίνει για αγορές κρατικών ομολόγων. «Οσο δεν γνωρίζουμε ποια είναι η απόφαση που θα λάβει η ΕΚΤ, δεν θα λαμβάνουμε ούτε εμείς απόφαση», απάντησε ο Ραχόι όταν ρωτήθηκε σχετικά έπειτα από συνάντησή του με τον Βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος στη θερινή κατοικία του τελευταίου στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα.
Στις 2 Αυγούστου ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε ανακοινώσει ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων, φτάνει οι χώρες να ζητήσουν ανάλογη στήριξη από τα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης (EFSF και ESM) και να δεχτούν αυστηρούς όρους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ένταξή τους σε Μνημόνιο.
Το θέμα της παρέμβασης της ΕΚΤ με αγορές ομολόγων χωρών με προβλήματα έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης διαμάχης ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης αλλά και στο εσωτερικό της Γερμανίας, όπου οι πιο σκληροπυρηνικοί δεν θέλουν κάτι τέτοιο. Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας από τις αγορές βρίσκεται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ η χώρα έχει λάβει σκληρά μέτρα λιτότητας και έχει βυθιστεί σε βαθιά ύφεση με την ανεργία να υπερβαίνει το 25%.
Είναι ενδεικτικό ότι στα τέλη Ιουλίου οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της χώρας είχαν ανέλθει σε 7,6%, ποσοστό υψηλότερο από αυτό που είχαν φτάσει οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας όταν οι χώρες αυτές ζήτησαν στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σήμερα οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ισπανίας διαμορφώνονται σε περίπου 6,5%.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα για την παροχή ρευστότητας φαίνεται επίσης από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ισπανίας.
Σύμφωνα με αυτά, οι ισπανικές τράπεζες δανείστηκαν τον Ιούλιο περισσότερα από 375 δισ. ευρώ από αυτήν, ποσό που αποτελεί ρεκόρ. Τον αντίστοιχο μήνα του 2011 οι ισπανικές τράπεζες είχαν δανειστεί από την ίδια πηγή 52 δισ. ευρώ.Ραχόι
«Ισως ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράσει κρατικά ομόλογα εάν οι όροι είναι λογικοί»
Ντράγκι
«Θα πρέπει να ζητήσουν αντίστοιχη στήριξη από τα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης και να δεχτούν αυστηρούς όρους»