Λαχταριστή τριφτή μηλόπιτα!

Είπαμε πως για λόγους οικονομίας αλλά και οικολογίας, θα φτιάχνουμε ότι μπορούμε με φρούτα και λαχανικά της εποχής. Ιδανική περίοδος για να φτιάξουμε μια τέλεια, "εναλλακτική" μηλόπιτα. Μία μηλόπιτα λίγο διαφορετική, με τριφτή ζύμη και απίστευτη γεύση.

Υλικά που θα χρειαστούμε:

Για τη ζύμη:
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα)
200 γρ. μαύρη ζάχαρη
250 γρ. μαργαρίνη
2 αβγά
1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση:
5 μήλα, όπια θέλουμε. Απλά αν βάλουμε ξινόμηλα πρέπει να προσθέσουμε λίγη ακόμα ζάχαρη.
1 κ.σ. κανέλα
150 γρ. μαύρη ζάχαρη
100 γρ σταφίδες
100 καρύδια
1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ

Εκτέλεση:
Για τη ζύμη:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι. Σε μπολ ανακατεύουμε καλά τη ζάχαρη με το βούτυρο (κρατάμε μόνο ελάχιστο για να βουτυρώσουμε τη λαδόκολλα). Προσθέτουμε τα αβγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Κατόπιν, ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε απαλά έως ότου η ζύμη μας να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα.

Για την γέμιση:
Κόβουμε τα 2 μήλα σε κυβάκια και τα υπόλοιπα τα τρίβουμε στον τρίφτη. Προσθέτουμε την κανέλα, τη ζάχαρη και το κονιάκ και τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε.

Σε ένα στρογγυλό ταψάκι στρώνουμε λαδόκολλα, την βουτυρώνουμε με πινέλο και πασπαλίζουμε τον πάτο με τη μισή ζύμη. Τη στρώνουμε καλά και μετά στρώνουμε τη γέμιση και από πάνω. Τέλος, σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ζύμη.

Ψήνουμε τη μηλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180οC, περίπου 45 λεπτά. Όταν ροδίσει η επιφάνειά της, είναι έτοιμη. Περιμένετε να κρυώσει πριν την κόψετε.