Ισπανία: Τέλος οι πλαστικές σφαίρες στους μετανάστες!

Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύεται πλέον στην στρατοχωροφυλακή της χώρας να κάνουν χρήση πλαστικών σφαιρών για να απωθήσουν τους μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στην Ισπανία. Αφορμή για την απόφαση αυτή ήταν η τραγωδία που σημειώθηκε κοντά στη Θέουτα στις 6 Φεβρουαρίου, όταν τουλάχιστον 14 επίδοξοι μετανάστες πνίγηκαν κατά την απόπειρα εισόδου στην Ισπανία πολλών εκατοντάδων επίδοξων μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική.

Σύμφωνα με ένα βίντεο που τραβήχτηκε σε στην παραλία της Θέουτα όπου σημειώθηκε η τραγωδία, η στρατοχωροφυλακή πυροβόλησε με πλαστικές σφαίρες κοντά στο σημείο όπου κολυμπούσαν οι μετανάστες. Η κυβερνητικές οργανώσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν ότι οι πυροβολισμοί ενδέχεται να προκάλεσαν πανικό και να συνέβαλαν στον πνιγμό των μεταναστών.

Η ευρωπαία επίτροπος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρεμ είχε επικρίνει τις τακτικές των ισπανικών δυνάμεων ασφαλείας και είχε υπογραμμίσει ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συμμορφώνονται στους κανόνες της όταν ασφαλίζουν τα σύνορά τους. Κάτι που ισχύει προφανώς και για την Ελλάδα.