Ζυγούρι με πατάτες για το Πασχαλινό τραπέζι

Αν κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα να τηρήσει τα έθιμα, όπως χαρακτηριστικά σουβλίζουμε κάθε χρόνο για το Πάσχα, τότε η συνταγή αυτή είναι ότι πρέπει για το πασχαλινό σας γεύμα.

Υλικά συνταγής

2-1/2 κιλά μπούτι από ζυγούρι χωρίς κόκαλο
2-3 σκ. σκόρδο κομμένες σε δοντάκια
1 κ.σ. βούτυρο αιγοπρόβειο ή λίγο ελαιόλαδο
1 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη
1 κ.σ. ανθό αλατιού μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
200 γρ. κεφαλογραβιέρα πικάντικη
2-3 κλαδάκια θυμάρι και ρίγανη
4 πατάτες κομμένες σε φέτες χοντρές
4 λαδόκολλες

Εκτέλεση

Βάζουμε τις πατάτες σε μπολ, τις περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγη αποξηραμένη ρίγανη και ανακατεύουμε. Παίρνουμε μια λαδόκολλα την τοποθετούμε στον πάγκο και κάνουμε στρώση με τις πατάτες, ενώ στη συνέχεια απλώνουμε επάνω στις πατάτες το ανοιγμένο μπούτι που πήραμε από το κρεοπωλείο μας (ξεκοκαλισμένο). Αλείφουμε το μπούτι με μουστάρδα και αλατοπιπερώνουμε καλά. Έπειτα, βάζουμε τα δοντάκια σκόρδο σε όλη την επιφάνεια, απλώνουμε το τυρί σε κυβάκια σε όλη την επιφάνεια, σκορπάμε τα κλαδάκια των φρέσκων μυρωδικών και τυλίγουμε το μπούτι σε ρολό σφιχτό. Στη συνέχεια, αλείφουμε εξωτερικά με το μαλακό βούτυρο και πασπαλίζουμε μπόλικο αλατοπίπερο.

Τυλίγουμε τις λαδόκολλες ώστε να φυλακίσουμε τις πατάτες με το μπούτι σφιχτά σε πακέτο, βάζουμε το πακέτο πάνω στις άλλες δύο λαδόκολλες να φυλακίσουμε καλά τα υλικά και το δένουμε με σπάγκο. Ακουμπάμε σε ταψί, φροντίζοντας οι πατάτες να εφάπτονται στο ταψί και τέλος, ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 1 ώρα, μετά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 150ºC και συνεχίζουμε το σιγανό ψήσιμο για 2 ώρες. Κατά τη διάρκεια του πολύωρου ψησίματος αναποδογυρίζουμε αρκετές φορές το πακέτο, ώστε να ανεβοκατεβαίνουν τα υγρά και να μελώσουν οι πατάτες.

Tags: